dimarts, 23 de febrer del 2016

Diferents usos educatius del blog

Durant la primera part de la sessió d'avui a l'assignatura d'Alfabetització digital hem estat cercant els diferents usos educatius que pot arribar a tenir un blog. 
Personalment no he centrat la recerca d'aquests usos en usos únicament pel que fa a la relació professor- alumnes, sinó que he intentat ser més àmplia, general i variada.


1) Per començar, en vull destacar un ús entre professors, que crec que és molt interessant.El blog, com ja he comentat en entrades anteriors, és una eina molt eficient per compartir recursos entre professors, ja sigui contes, fitxes, experiències, jocs... que poden servir d'ajuda als altres professors, 

Aquí deixo un exemple d'un blog dels "Velosipios", al qual es comparteixen unes fitxes 



2) També pot servir per apropar els pares a l'àmbit educatiu escolar, per apropar-los a les classes dels seus fills. Com fer-ho? Hi ha moltes formes, però una d'elles és anar penjant imatges i/o vídeos de les activitats que es duen a terme a la classe. D'aquesta manera els pares, en molts casos juntament amb els fills que els hi ho expliquen també, poden seure's a casa tranquil·lament i assabentar-se de què ha fet el seu fill a classe. Així, no només es limita la participació dels pares a les reunions o celebracions que fa l'escola sinó que pot participar dia a dia. 
Algunes classes d'aquesta escola (CEIP Doctor Comas Camps), per exemple, "Els peixos des comas" en fan aquest ús. 


3) I en el cas de l'ús per ajudar als nens a reforçar els continguts que s'han donat o s'han de donar a classe. Pot tractar-se de recursos en els quals els nens practiquin, per exemple en àrees com les matemàtiques o la ortografia, entre d'altres, amb recursos com jocs o exercicis en línia. O en altres àmbits com la història o llengua en els quals es pengin materials que ajudin a entendre el que s'ha explicat o s'ha d'explicar a classe, per exemple vídeos d'altres professors que expliquen, documentals, pel·lícules, articles...
Aquest ús ens pot servir tant en edats d'infantil o primers cicles de primària com en edats de secundària. Per això us deixo dos exemples de diferents etapes i diferent tipus de contingut.

El primer es tracta d'un professor d'història que introdueix, juntament amb una petita síntesi del què s'ha fet a classe, diferents vídeos i documentals del tema que s'ha explicat.
El segon és per edats més petites i són jocs i activitats interactives per treballar tot tipus de contingut de diferents matèries. Així aprendre és molt més divertit!

Espero que entre tots siguem capaç de treure tot el suc possible a aquesta meravellosa eina que a poc a poc anem descobrint! 

2 comentaris:

  1. Bona nit Neus!
    He estat llegint les publicacions del teu bloc, les quals sincerament m'han semblat totes molt interessants. Tot i així, m'agradaria comentar-te un parell de cosetes. En primer lloc, revisa atentament l'ortografia i la gramàtica després d'escriure les entrades. Escrius molt bé i s'entén perfectament el què vols fer arribar als lectors, però tot i així, a vegades podem trobar petits errors. En aquesta mateixa entrada n'hi ha algun, com ara, al final on dius "Espero que entre tots siguem capaç". O bé, al punt 3 podries començar d'una manera diferent ja que pot semblar una frase inacabada. Simplement es tracta de fer una revisió final, una última llegida abans de publicar les entrades. Pel que fa al contingut, m'ha semblat força interessant. El mateix dic pel que fa al format i a la presentació, encara que potser podries donar més vida a les entrades, amb lletres varies, amb canvis de colors, etc.

    Bé, espero que segueixis publicant i tractant temes tan interessants, estic encantada de seguir-te.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Bona nit de nou Laia!
    No hi ha comentari que facis que no em sembli interessant i sobretot que em permeti millorar el meu blog. Pel que fa a l'ortografia, intentaré millorar-a en la mesura que em sigui possible.
    Per cert, ja que esteim amb aquest tema, aprofito per recomanar-te una eina que he descobert aquests últims dies que em podrà permetre millorar la gramàtica i la ortografia dels escrits, es diu "Softcatalà".

    Totes aquestes crítiques constructives són benvolgudes!

    Salutacions!

    ResponElimina