dimecres, 17 de febrer del 2016

De quina informació ens hem de fiar?

A la passada sessió d'Alfabetització digital  ens vam preguntar quines són les competències digitals bàsiques que ha de tenir un docent. Arrel d'això, vam estar treballant en la cerca d'informació o, més ben dit, en quines són les fonts o els cercadors dels quals podem saber amb certesa que la informació que n'extreiem és del tot fiable. Tot i que durant aquest activitat ens vam sentir, la meva parella de treball (Laia) i jo, una mica analfabetes digitalment parlant, al final crec que ens en vam sortir. 

El més comú entre la societat és ficar-se a "Google", introduir les paraules claus del què es vol cercar i agafar la informació del primer o segon enllaç que surten (dins dels quals hi solem trobar "Viquipèdia"). Però hem d'estar segurs d'on prové aquella informació perquè hi ha molt material per internet que no és fiable. Per exemple, en el nostre cas, vam cercar a google quines eren les competències digitals bàsiques d'un professor, i ens va sortir una llista d'una pàgina anomenada "Escola 2.0". En un primer moment no sabíem què era i, per tant, no ens podíem refiar de la informació que hi sortia, però vam estar cercant i vam aconseguir trobar que aquest era un dels projectes impulsats pel Ministeri d'educació de l'estat central, fet que ens va donar un cert grau de seguretat. 

Llavors vam haver de fer una tria de tres referents de recerca, un en català, un en espanyol i l'altre internacional. A continuació, juntament amb el nom del referent, us adjunto un enllaç de cadascun d'aquests portals web on surten les diferents competències bàsiques digitals dels docents.


- L'XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) de la Generalitat de Catalunya. (català)

El Govern defineix quines són les competències digitals que han de tenir els docents per aconseguir el domini de les eines tecnològiques entre l'alumnat

 http://xtec.gencat.cat/

- Ministeri d'Educació, Cultura i Deport - ESCUELA 2.0 (espanyol)

Las 33 Competencias Digitales que todo profesor(a) del siglo XXI debería tener

http://parapnte.educacion.navarra.es/

- UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) (internacional)


http://en.unesco.org/


Espero que a partir d'ara anem més en compte amb el què cerquem i trobem per Internet i fem ús de les moltes formes segures que hi ha de trobar informació fiable.Com a futurs mestres no ens podem permetre fer ús d'una informació que no sabem segur si és certa, alerta!  

2 comentaris:

  1. Molt bona reflexió! Si, a partir d'ara, hi penseu amb més deteniment sobre on i com cercar, i sobre la solidesa de les fonts consultades, ja serà un gran millora!!!
    Per cert, perquè no poses enllaços a les pel·lícules i llibres que recomanes al teu bloc? Estaria mol bé!

    ResponElimina
  2. Molt bona reflexió! Si, a partir d'ara, hi penseu amb més deteniment sobre on i com cercar, i sobre la solidesa de les fonts consultades, ja serà un gran millora!!!
    Per cert, perquè no poses enllaços a les pel·lícules i llibres que recomanes al teu bloc? Estaria mol bé!

    ResponElimina