divendres, 26 de febrer del 2016

Si som mestres, hauríem d'escriure bé... no?

Molt bona tarda! 

Acabo d'afegir una llista d'enllaços amb diccionaris de diferents llengües que són fiables.

He trobat oportú afegir un apartat dedicat als recursos lingüístics perquè, què és d'un professor que no sap escriure bé i fa errades a l'hora d'escriure? 

Crec que la forma d'escriure un docent, almenys que escrigui bé, és un fet que condiciona molt la imatge que es té d'ell. Per això, crec que és necessari tenir sempre un diccionari a l'abast perquè, tot i que una persona faci molts anys que escrivint, sempre poden sorgir dubtes i, és més, les paraules van variant, s'accepten unes noves, altres deixen de ser usades... Mai està de més tenir fer ús del diccionari! 
Us he adjuntat alguns dels diccionaris en línia que, personalment, crec que són els més adequats i més fiables: 

Espero que us siguin de gran ajuda i sobretot que quan en faceu un bon ús quan estigueu exercint la vostra professió!




dijous, 25 de febrer del 2016

Sabeu què és Symbaloo?

Avui hem descobert Symbaloo. Cada cop me n'adono que hi ha milers d'eines que roden per la xarxa i nosaltres no en tenim consciència però ens poden ser molt útils. Com per exemple aquesta Symbaloo.
Durant el meu camí educatiu, és cert que diversos professors feien ús d'aquesta eina però mai m'havia semblat útil, fins ara, que realment m'hi he endinsat i hem explorat com funciona i per a què serveix.

Symbaloo ens permet tenir tots els recursos que més utilitzem o que més ens interessen agrupats en un mateix lloc, de manera que ens proporciona una facilitat a l'hora d'arribar-hi. De fet, fins ara jo tenia les pàgines que més visito com a marcadors o favorits del navegador, però ja he instal·lat el Symbaloo com a pestanya predeterminada del meu navegador i quan l'obro ja em surt directament la meva pàgina, posant-me a l'abast tot allò que em pot interessar visitar. I a més, ens permet agrupar-ho per carpetes. Mireu, us poso un exemple del meu Symbaloo, tot i que encara estic en procés d'enriquir-lo: https://www.symbaloo.com/home/mix/13ePGXf4h6


Cadascun d'aquests quadradets que veieu es diuen "bloques", que quan cliques a sobre et condueix a la pàgina establerta, i es poden modificar totes les vegades que vulguem, inclús podem elegir quin icona ens surt, el títol, el color... Com podeu observar es poden agrupar per carpetes (per exemple jo en tinc una a la part superior a la dreta de premsa i a dins hi trobo diferents diaris), de les quals podem modificar la grandària, el títol, el color... també es poden agrupar per tonalitats de color sense fer carpeta, per exemple els diccionaris que jo tinc agrupats de color groc, o la part de treball de la universitat amb un blau més fosc al cantó de baix a l'esquerra. A més, també podem canviar el fons per fer-lo més personal. I, en fi, remenant ja veieu que es poden fer moltíssimes coses! Animeu-vos!

També, un apartat interessant del Symbaloo és que et permet trobar i explorar webmixs d'altres persones i et posa a l'abast un cercador que et permet cercar per temes, per exemple. Aquest apartat es diu la "Galeria de Symbaloo". Crec que això és una gran avantatge per nosaltres, els que som o serem mestres, perquè és una manera ràpida i còmoda de trobar recursos de gran utilitat en webmixs d'altres professors, membres de la comunitat educativa, escoles o altres centres educatius.

Aquí us deixo dos enllaços de dos webmixs que m'han semblat força interessants en l'àmbit educatiu:
Recursos TIC-TAC
Recursos profes 25

I finalment, us deixo l'enllaç del meu Symbaloo: https://www.symbaloo.com/profile/NeusUB, i us animo a què en feu ús, ja veureu com no us en penedireu!

dimarts, 23 de febrer del 2016

Anem a avaluar la vida que porta, de moment, el meu blog!

A continuació, el què faré és intentar evaluar el meu propi blog. Tot i que crec que és una mica difícil perquè crec que estic tenint en compte els objectius que es demanen, ja que intento fer-ho el millor possible, anem a intentar evaluar-lo seguint la rúbrica que ens ha proporcionat la professora.

http://webquest.carm.es/majwq/public/files/files_user/123APRENDIENDO/

Respecte al primer aspecte que s'explica a la rúbrica "blogging" crec que, en general, no faig moltes errades ortogràfiques o gramaticals, tot i que ben segur que alguna sempre s'escapa i no està perfecte. Sempre intento enllaçar les entrades que faig, les unes amb les altres i normalment ho faig seguint un recorregut lineal, o dit d'altra forma, intento enllaçar la entrada que faig amb la anterior, de forma contínua. Pot ser hauria d'enllarçar-les a nivell més general i no només amb l'anterior? 
Totes les entrades que he fet fins el moment inclouen, a més de text, contingut com enllaços, vídeos o imatges que donen suport al text i sempre que es tracta d'una font externa anomeno d'on l'he extreta o poso el link a sota de la imatge/vídeo. 

A més d'aportar contingut de forma objectiva també sempre que ho considero oportú aporto la meva opinió sobre el tema del qual estic parlant. D'aquesta forma, també, dono a entendre que no només estic "vomitant" el que he recopilat a la classe sinó que ho entenc i puc donar el meu punt de vista. Tot i donar la opinió també tinc en compte no enfilar-me per les rames i donar només aquella informació i/o opinió relacionada amb el contingut que estic tractant que, alhora, és un contingut que connecta amb el que hem fet a la sessió o que crec que és un material oportú per compartir. Espero que la meva opinió estigui expressada de forma clara, com es demana a la rúbrica, tot i que crec que jo mateixa no m'ho puc evaluar perquè per jo si que està clar però pot ser llegit des d'un punt de vista extern es poden produir ambigüitats. 

Pel que fa al "temps" de les entrades, podria dir que sóc bastant regular ja que no faig tres entrades en un dia i després estic dues setmanes sense fer-ne i a més estan fetes el mateix dia (o el dia següent) que he experimentat l'experiència que explico. És a dir, normalment el dia després de la sessió d'Alfabetització digital em poso a fer l'entrada sobre aquella sessió i no espero a la següent setmana ja que crec que el material està molt més recent. Tot i això, no faig una entrada cada dia. També, crec que el problema en aquest aspecte és que no he contestat els comentaris que m'han fet al blog.

Pot ser el què crec que falla al meu blog és que, de moment, encara no s'ha proposat cap activitat o recurs educatiu per utilitzar, serà el meu nou objectiu!

Si teniu algun comentari constructiu o bé creis que m'estic equivocant en algun aspecte, no dubteu en dir-ho, us estaré del tot agraïda!


Diferents usos educatius del blog

Durant la primera part de la sessió d'avui a l'assignatura d'Alfabetització digital hem estat cercant els diferents usos educatius que pot arribar a tenir un blog. 
Personalment no he centrat la recerca d'aquests usos en usos únicament pel que fa a la relació professor- alumnes, sinó que he intentat ser més àmplia, general i variada.


1) Per començar, en vull destacar un ús entre professors, que crec que és molt interessant.El blog, com ja he comentat en entrades anteriors, és una eina molt eficient per compartir recursos entre professors, ja sigui contes, fitxes, experiències, jocs... que poden servir d'ajuda als altres professors, 

Aquí deixo un exemple d'un blog dels "Velosipios", al qual es comparteixen unes fitxes 



2) També pot servir per apropar els pares a l'àmbit educatiu escolar, per apropar-los a les classes dels seus fills. Com fer-ho? Hi ha moltes formes, però una d'elles és anar penjant imatges i/o vídeos de les activitats que es duen a terme a la classe. D'aquesta manera els pares, en molts casos juntament amb els fills que els hi ho expliquen també, poden seure's a casa tranquil·lament i assabentar-se de què ha fet el seu fill a classe. Així, no només es limita la participació dels pares a les reunions o celebracions que fa l'escola sinó que pot participar dia a dia. 
Algunes classes d'aquesta escola (CEIP Doctor Comas Camps), per exemple, "Els peixos des comas" en fan aquest ús. 


3) I en el cas de l'ús per ajudar als nens a reforçar els continguts que s'han donat o s'han de donar a classe. Pot tractar-se de recursos en els quals els nens practiquin, per exemple en àrees com les matemàtiques o la ortografia, entre d'altres, amb recursos com jocs o exercicis en línia. O en altres àmbits com la història o llengua en els quals es pengin materials que ajudin a entendre el que s'ha explicat o s'ha d'explicar a classe, per exemple vídeos d'altres professors que expliquen, documentals, pel·lícules, articles...
Aquest ús ens pot servir tant en edats d'infantil o primers cicles de primària com en edats de secundària. Per això us deixo dos exemples de diferents etapes i diferent tipus de contingut.

El primer es tracta d'un professor d'història que introdueix, juntament amb una petita síntesi del què s'ha fet a classe, diferents vídeos i documentals del tema que s'ha explicat.
El segon és per edats més petites i són jocs i activitats interactives per treballar tot tipus de contingut de diferents matèries. Així aprendre és molt més divertit!

Espero que entre tots siguem capaç de treure tot el suc possible a aquesta meravellosa eina que a poc a poc anem descobrint! 

divendres, 19 de febrer del 2016

Més cercadors d'informació fiable

Seguint amb la mateixa temàtica de la passada entrada... 

Una bona eina a utilitzar per trobar diversos cercadors, i a més especialitzats en educació (que és la temàtica que ens interessa en aquest cas), és "Educación 3.0 - 15 buscadores especializados en educación". A més, a casa, remenant vaig trobar aquest vídeo de You Tube en el qual una noia ens explica 4 cercadors més:

¿Como investigar de manera fiable en la web?

Tot i això, no només és suficient en tenir un cercador fiable per fer una bona recerca. Alguns dels consells que s'haurien de seguir...
- Són molt important les paraules clau i tenir en compte que canvien molt d'un idioma a un altre. 
- La gramàtica, per dir-ho d'alguna forma, és el de menys, i sobretot a google que està molt desenvolupat en aquest aspecte. 
- Per a filtrar millor la cerca, també són importants les franges temporals, per exemple, per a cercar algun contingut actual o recent, filtrar la recerca en els darrers o darrer any. 
- Són interessant els recursos de les biblioteques. 

I, sabeu què Twitter també pot ser una eina interessant per realitzar cerques? Jo, personalment, mai m'ho havia plantejat. I a més té les seves avantatges ja que ofereix una actualitat i sobretot immediatesa ja que és informació que es comparteix al moment. 

Finalment, aprofito per fer-vos saber que he enganxat el meu Twitter al blog, em semblava interessant poder compartir ambdues contes amb tots vosaltres!





dimecres, 17 de febrer del 2016

De quina informació ens hem de fiar?

A la passada sessió d'Alfabetització digital  ens vam preguntar quines són les competències digitals bàsiques que ha de tenir un docent. Arrel d'això, vam estar treballant en la cerca d'informació o, més ben dit, en quines són les fonts o els cercadors dels quals podem saber amb certesa que la informació que n'extreiem és del tot fiable. Tot i que durant aquest activitat ens vam sentir, la meva parella de treball (Laia) i jo, una mica analfabetes digitalment parlant, al final crec que ens en vam sortir. 

El més comú entre la societat és ficar-se a "Google", introduir les paraules claus del què es vol cercar i agafar la informació del primer o segon enllaç que surten (dins dels quals hi solem trobar "Viquipèdia"). Però hem d'estar segurs d'on prové aquella informació perquè hi ha molt material per internet que no és fiable. Per exemple, en el nostre cas, vam cercar a google quines eren les competències digitals bàsiques d'un professor, i ens va sortir una llista d'una pàgina anomenada "Escola 2.0". En un primer moment no sabíem què era i, per tant, no ens podíem refiar de la informació que hi sortia, però vam estar cercant i vam aconseguir trobar que aquest era un dels projectes impulsats pel Ministeri d'educació de l'estat central, fet que ens va donar un cert grau de seguretat. 

Llavors vam haver de fer una tria de tres referents de recerca, un en català, un en espanyol i l'altre internacional. A continuació, juntament amb el nom del referent, us adjunto un enllaç de cadascun d'aquests portals web on surten les diferents competències bàsiques digitals dels docents.


- L'XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) de la Generalitat de Catalunya. (català)

El Govern defineix quines són les competències digitals que han de tenir els docents per aconseguir el domini de les eines tecnològiques entre l'alumnat

 http://xtec.gencat.cat/

- Ministeri d'Educació, Cultura i Deport - ESCUELA 2.0 (espanyol)

Las 33 Competencias Digitales que todo profesor(a) del siglo XXI debería tener

http://parapnte.educacion.navarra.es/

- UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) (internacional)


http://en.unesco.org/


Espero que a partir d'ara anem més en compte amb el què cerquem i trobem per Internet i fem ús de les moltes formes segures que hi ha de trobar informació fiable.Com a futurs mestres no ens podem permetre fer ús d'una informació que no sabem segur si és certa, alerta!  

diumenge, 14 de febrer del 2016

Comencem!

Bona nit a tots!

Ja estem a la recta final d'aquest cap de setmana que ha estat més llarg del què és habitual. Durant la setmana ja hem tingut l'oportunitat de començar a endinsar-nos en aquest nou món que ens envolta i que, d'alguna forma, hem de saber dominar. 

Actualment tot el món digital s'està endinsant en el món educatiu i l'està començant a dominant per això se n'ha de saber fer un bon ús per a poder dominar-lo nosaltres també. El blog, des del meu punt de vista, és una de les principals eines dels professors, i no només per utilitzar amb els alumnes sinó que és una bona forma de comunicació entre mestres mitjançant la qual es poden compartir consells, recursos, activitats... Per això crec que és molt important tot aquest treball entorn a saber fer un bon ús d'aquest recurs. 

L'escola i les tic. L'ensenyament de les noves tecnologies.

Gràcies a les explicacions de la professora i d'alguns companys que, per parelles, s'han encarregat de donar-nos una pinzellada d'algunes de les coses que havien après sobre aquesta nova eina que estem començant a aprendre a utilitzar -Blogger-, hem pogut establir les bases de cadascun dels nostres blogs. Amb molta cura, el Dani i el Víctor ens van explicar una mica sobre la presentació del nostre blog, un aspecte que considero molt important, ja que és la primera impressió que dóna a qualsevol persona que entri en ell i també fa que el viatge dins aquest blog sigui més o menys amè. Després la Clara i l'Andrea ens van parlar sobre els gadgets, també molt útils.

Aquests dies, amb tota aquesta ajuda i remanant i investigant estic en procés de construir el meu propi blog, esper no decepcionar a tots els meus lectors. 

Bona setmana!

dimecres, 10 de febrer del 2016

Hola a tots!

Bona nit,

Sóc na Neus Huescar Vinent i actualment estic cursant el primer curs de la doble titulació d'Educació Infantil i Primària a la Universitat de Barcelona. Estic començant l'assignatura d'Alfebetització digital amb la qual esper arribar  a saber utilitzar correctament el poder de les noves tecnologies com a recurs per a la millora de l'educació i esper poder compartir-ho amb tothom que tengui interès per mitjà d'aquest blog.

Ànims a tots!