dijous, 3 de març del 2016

El treball cooperatiu es fa més fàcil!

Bon dia!

A la darrera sessió vam començar a treballar el treball cooperatiu. Primer de tot, diversos companys es van encarregar d’explicar algunes eines que ens poden ser útils per poder treballar col·laborativament i llavors ho vam intentar portar a la pràctica. 

Tots els instruments que explicaré a continuació són de google i es troben allà mateix. Els pot utilitzar qualsevol persona que tengui compte de Google / gmail. 

Aplicacions de Google: on hi trobem les eines


Per començar, la Montse i la Lola ens van parlar sobre el Google Drive, una eina d'organització, comunicació i cooperació que probablement ja coneixíem tota la classe però ens van matisar alguns detalls que potser no en teníem ni idea.



Tot i que els Documents de Google poden semblar molt iguals al Microsoft Word, hem de saber distingir entre ells, ja que els de Google tenen moltes més limitacions. Tot i això, també existeixen els complements, que podem descarregar, i que vénen a ser recursos que permeten als Documents de Google assemblar-se una mica més al Microsoft Word.

Ens permet fer carpetes i subcarpetes per organitzar millor els nostres arxius i, a més, les podem compartir amb els nostres amics o companys. Així mateix, quan compartim una carpeta o document podem elegir si aquest té poder d’editar o només visualitzar o fer comentaris i també si pot compartir l’arxiu amb altra gent o no.

Un punt a favor és el cas de la comunicació. Amb el Google Drive podem mantenir un xat directe amb qualsevol persona que estigui en aquell mateix document. Però, com que no sempre tenim l’oportunitat de coincidir amb qui estem treballant, també ens ofereix l’oportunitat de fer comentaris al document (explicitant a quina part ens estem referint) i que l’altre ens contesti i així puguem mantenir una conversa per resoldre qualsevol tipus de dubte.


L’Aroa i la Lourdes van explicar que és Hangouts que segurament era una eina que no coneixíem tant perquè és molt semblant l’Skype, el qual és més popular. És un altre complement del Google, que ens permet enviar missatges, fer trucades i vídeo-trucades.


És gratuït, tret de les telefonades que depenent del país s’ha de pagar i, per exemple, a Espanya s’ha de pagar. Tota la resta és de franc, i a més permet combinar-ho entre mòbil, tauleta i ordinador, per exemple si s’està mantenint una videotelefonada amb l’ordinador, és possible estar enviant missatges amb el mòbil. Un altre tret interessant, sobretot per treballar, és que ens permet gravar la pantalla de l’ordinador a més de gravar-nos a nosaltres mateixos.


Finalment, l’Hug i la Mònica ens van introduir el Google Calendar. Anteriorment jo ja l’havia utilitzat però no en sabia tantes coses.

Primer de tot, no sabia que es podien tenir diversos calendaris, per exemple un més “privat” i l’altre de la feina. A més, els calendaris es poden fer públics o privats, o inclús públics però que només es mostri si estàs ocupat o disponible, fet molt interessant pel treball en grup, no trobeu? A vegades és molt difícil poder quedar tots junts, així, si es tenen compartits els calendaris dels diferents membres, es fa molt més fàcil, i si no ens interessa que els altres sàpiguen què fem en cada moment, només deixam visible si estem ocupats o no.

A més de publicar calendaris, es poden compartir esdeveniments amb altres persones. Els esdeveniments es poden personalitzar molt: notificació o no, repetició o no, a quina hora, quin dia, públic o privat, compartir, color... El Google calendar ens deixa elegir quina zona horària estem utilitzant. Això és molt interessant si has de fer una videoconferència, per exemple, entre persones de països de zones horàries diferents.

Tot i que ara la majoria estem acostumats a la nostra agenda de paper, ens hauríem de replantejar què és més còmode. Ara per ara, es pot utilitzar el mòbil a tot arreu, i amb el Google Calendar el què apuntem al mòbil (ja que els Android tenen ja la opció de tenir el Google Calendar vinculat al calendari del mòbil) ho tindrem a la nostra conta. D’aquesta forma, si un dia et deixes l’agenda a casa no passa res perquè des de qualsevol dispositiu pots accedir-hi.

Segur que amb totes aquestes eines el treball cooperatiu es fa més senzill i còmode! A què espereu a provar-les?
Espero que passeu una bona setmana! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada