diumenge, 6 de març del 2016

Bon dia i bon diumenge!

Avui vinc amb un nou model educatiu que, tot i que ja fa 20 anys que funciona, encara romp totalment amb el model educatiu al qual estem acostumats, un projecte molt innovador! Estic parlant de Vittra, un projecte de Suècia. 

Vittra és un projecte desenvolupat per l'Organització Sueca d'Escola Lliure, que opera 30 escoles en tota Suècia amb l'objectiu de garantir que l'aprenentatge pot tenir lloc a totes parts i no només en una aula tancada on els alumnes estan asseguts a una cadira escoltant el professor. 

Ja fa 20 anys que funciona i de moment els resultats són exitosos. Els 8500 alumnes actuals d'aquestes escoles són lliures, autònoms i se senten molt motivats a l'escola, una gran diferència amb el qual estem acostumats a sentir. Sense dubte, un dels nostres objectius com a mestres és que els nens se sentin motivats i tenguin ganes de venir a l'escola, no?

A més, estem parlant d'escola totalment gratuïta, ja que tot i ser gestionades per una empresa privada, són finançades per fons públics. És per això que no poden cobrar matrícula i l'única condició per entrar-hi és que l'alumne i els seus pares estiguin registrats en un municipi suec, per tant s'ha d'admetre els alumnes per ordre d'arribada i sense exàmens d'accés ni prioritats entre alumnes. 

En aquests centres l'aprenentatge es realitza a través de la pròpia experiència i en contacta continu amb la vida quotidiana. La tecnologia, el bilingüisme i la supressió de les aules són tres dels pilars més importants d'aquest model. 

Podria estar escrivint moltes més coses de Vittra, però deixo que vosaltres mateixos investigueu! Us deixo algunes pàgines web que parlen d'aquest nou model educatiu i un vídeo que l'il·lustra. 


Com heu pogut veure, els nens tenen un concepte de l'escola molt diferent del qual es té a les escoles "habituals"; tenen ganes d'anar a l'escola i ganes d'aprendre!

Enllaços

1) http://vittra.se/english/AboutVittra/AboutVittra.aspx: Aquest primer és la pàgina oficial de Vittra i només està disponible en anglès i suec, però segur que amb un petit esforç tots sereu capaços d'entendre les idees principals!

2) http://www.abc.es/familia-educacion/20140130/abci-vittra-escuela-suecia-201311111102.html: Un notícia del diari ABC que fa una síntesi d'aquest projecte. 

3) http://blog.educaixa.com/-/cuando-la-escuela-no-lo-parece-el-modelo-vittra: El blog d'eduCaixa que ens explica una mica la metodologia de Vittra. 

Finalment, m'agradaria aprofitar aquest darrer enllaç per dir-vos que he afegit un nou apartat al blog que conté diferents blogs que em semblen molt interessants pel que fa a la innovació educativa. Dins aquesta petita llista, que aniré completant, hi trobem: 


Espero que comenceu la setmana amb molta força i energia, que així les coses sempre surten millor! Jo demà començo el Curs de monitor de temps lliure i estic molt il·lusionada, ja que pel que m'han dit, s'aprèn molt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada