dimecres, 9 de març del 2016

Drets d'autor

A tots els treballs que fem acostumem a posar i agafar imatges, vídeos o altres recursos de fonts externes. Però, ens hem aturat a pensar si tenim dret a fer-ho?

Hauríem de parlar dels drets autors, aquell dret que reconeix al propietari d’una font que ell és l’autor i garanteix el reconeixement d’aquest. Depenent d'allò que decideixi aquesta persona la gent podrà, o no, utilitzar aquests arxius; pagant o sense pagar; amb una finalitat comercial o no; etcètera.


En aquest camp podem parlar de diferents llicències, per exemple el Copyright o el Creative Commons. Aquesta darrera és la que he aplicat al meu blog, ja que és una eina sense ànim de lucre, gratuïta, que ens permet decidir sobre què es pot fer amb les nostres idees.  Per exemple, en el meu cas he decidit que el meu blog es pugui utilitzar però en activitats no comercials.



Potser us pregunteu, i si no hi ha cap llicència posada a la fotografia o la pàgina en general? Dit en altres paraules, i si no posa res de Copyright o Creative Commons, per exemple, podem agafar-ho lliurement perquè és responsabilitat del propietari posar-ho? Doncs la resposta és que no, si no trobem res sobre el dret de l'autor, allò que hem de fer és contactar amb l'autor, sinó, no ho podem utilitzar. 

Sempre, tot i tenir dret per utilitzar la font, hem de citar bé la font. Una de les formes per citar-ho és l'"APA style" (American Psychological Association). 

Tot i això, hem de tenir en compte (repeteixo i ressalto) que tot i posar les fonts ben citades, no sempre tenim dret a utilitzar tot el que trobam per la xarxa, ja que en certs casos l'autor no ho permet i és il·legal. Així i tot, un fet a tenir en compte és que es fa una petita excepció en els recursos que s'utilitzin per a finalitats educatives. No es poden utilitzar o copiar els recursos en la seva totalitat, però per exemple es pot utiltizar un % de les obres literàries. Aquest percentatge va variant depenent del tipus de recurs del qual es tracti. Igualment, s'ha d'anar molt ambcompte!

Per evitar tot això, a la xarxa podem trobar repositoris oberts on tot el que hi ha allà es pot utilitzar (citant!) sense cap tipus de restricció. Aquí us deixo un parell d'enllaços de repositoris oberts:


També You Tube, sempre que no sigui un vídeo privat i s'hi hagi ascedit amb un permís exclusiu, també podríem dir que és una mena de repositori obert perquè tots els vídeos que podem trobar-hi passejant per la web no estan restringits.

Personalment em costa bastant tot això de trobar el propietari i citar, però faré un esforç perquè per la professió a la qual ens volem dedicar és imprescindible, ja que si no el nostre camp de recursos serà molt limitat. Pel que fa al meu blog, les citacions crec que no són correctes, excepte les de You Tube, que és suficient amb posar l'enllaç. A partir d'ara ho intentaré fer bé, prego que em disculpeu! Espero que vosaltres també ho feu.

Bona nit i bon cap de setmana!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada