dijous, 31 de març del 2016

Introducció a les presentacions

En les pròximes entrades, faré una breu síntesi sobre les diferents presentacions que van fer els meus companys explicant les seves unitats didàctiques. 

En la majoria de presentacions, que havíem d'explicar què havíem fet i com havíem treballat en grup, vam coincidir en vàries coses

- La creació d'una carpeta compartida al Google drive entre els diferents membres per facilitar el treball en equip i posar-hi allà tots els documents a treballar. Així, tothom pot accedir (inclosa la professora) als arxius.

- La creació d'un calendari comú al Google Calendar per a ficilitar les trobades entre els diferents membres ja que com que tothom té horaris diferents, a vegades es pot fer difícil. 

- L'ús d'eines TIC innovadores per a l'execució de l'activitat. 

I altres aspectes que s'aniran vegent a continuació amb les entrades. 

diumenge, 13 de març del 2016

Inside out, una bona pel·lícula!

Bona tarda, avui vinc amb una pel·lícula que ben segur que molts de vosaltres ja heu vist, i si no, ja teniu pla per a les vacances de Setmana Santa!

Inside out és una pel·lícula produïda per Pixar i distribuïda per Walt Disney Pictures, amb els directors Peter Docter i Ronnie del Carmen. 

És una pel·lícula que tracta les diferents emocions que viatgen per l'interior dels individus. Està ambientada en el cervell d'una nena, on hi ha tot un equip format per les diferents emocions que manegen el panell de control. 

Em sembla una molt bona pel·lícula per  a tractar les emocions amb els nostres alumnes. Apareixen la por, l'alegria, la tristesa i el record, entre altres. És una forma que relacionin, en la mesura que sigui possible, les seves accions amb el que realment senten. A més, és molt divertida, però alhora toca la part més sensible i emotiva dels espectadors. 

Us recomano que, si teniu l'oportunitat, la poseu als vostres alumnes. Un d'aquells dies de pluja que no sabem què fer dins l'aula... és una bona opció!

Aquí us deixo el tràiler de la pel·lícula en espanyol. 

https://www.youtube.com/watch?v=5E-PewbT3Ys

Ja em contareu si us ha agradat i què els ha semblat als vostres alumnes!

dissabte, 12 de març del 2016

Bona tarda a tots i totes! Com es presenta el dissabte? 

Avui vinc per parlar de la "gamificació". Us preguntareu, què és això? Per fer-ne una traducció més o menys adequada, diria que és l'aprenentatge a través del joc. 

El joc és un dels millors mediadors entre els nens i l'aprenentatge, ja que és una de les millors formes de crear interès i motivació en els més petits i ho hem de saber utilitzar en l'educació. Amb tot això, les noves tecnologies també hi tenen un paper important, ja que també són una forma de cridar l'atenció dels infants. Si ajuntem la tecnologia i el joc, tenim molts punts a favor nostre!

La professora ens ha parlat de tres aplicacions web que hem hagut d'investigar per la nostra conta. 

La primera és Kahoot però no he investigat massa perquè unes companyes ens tenen una sorpresa preparada amb aquesta aplicació. Així que, ja us en parlaré més endavant!

La segona, en la qual em centraré bàsicament, és el Classcraft. És un joc creat pel professor Shawn Young, amb l'ajuda de Lauren Young i Devin Young, amb la finalitat de passar-s'ho millor amb els seus alumnes i de motivar-los més per aprendre. 

És un joc de rol educatiu on professors i estudiants juguen junts. M'ha semblat interessant el fet que s'intercalés i es mesclés la realitat amb la ficció, és a dir, el joc té repercussions a la vida real i acadèmica dels nois i viceversa. Cada professor elegeix i personalitza les conseqüències de les accions dels seus alumnes. Aquests, treballant conjuntament han d'anar acumulant punts, pujar de nivell... però també poden caure en batalla i ser detinguts, per exemple en el cas de no treballar en equip (si així ho ha especificat el professor). 

El joc està present en tot moment, però en un rerefons, no s'està jugant tota l'hora de classe. Per exemple, en una hora se sol jugar, directament, uns cinc minuts. Com que està barrejat la realitat amb el joc, tot i no estar jugant, la vida del joc segueix en peu en tot moment. 

Segons la pàgina oficial del Classcraft...

Les conseqüències del Classcraft

I pel que diuen diversos professors (també segons la pàgina de l'aplicació)...

Opinions de diferents professors

I la tercera, també faré només una pinzellada per damunt, és una plataforma educativa denominada Edmodo que ens permet compartir la tasca educativa entre professors i alumnes, però també amb la possible participació dels pares. 

La funció més adequada i rellevant que he trobat en aquesta aplicació és la de crear una aula virtual tancada on alumnes i professor poden compartir la informació rellevant, per exemple horaris, documents, missatges, avisos, tasques, calendaris... entre moltes altres funcionalitats. 

Per entrar-hi es necessita un usuari i una contrasenya i només pots accedir als grups on t'hi han donat accés, ja que són tancats. Això és un gran punt positiu, ja que tot i que és semblant a qualsevol xarxa social, s'eliminen tots els perills que tenen les xarxes obertes. 

Només dir-vos que hi ha tres tipus de perfils diferents: el de professorat, alumnes i parents, i cada un ho utilitza d'una forma diferent.

A partir d'aquí, deixo que vosaltres mateixos investigueu sobre aquestes plataformes.

Espero que tingueu un bon inici de setmana!

dimecres, 9 de març del 2016

Drets d'autor

A tots els treballs que fem acostumem a posar i agafar imatges, vídeos o altres recursos de fonts externes. Però, ens hem aturat a pensar si tenim dret a fer-ho?

Hauríem de parlar dels drets autors, aquell dret que reconeix al propietari d’una font que ell és l’autor i garanteix el reconeixement d’aquest. Depenent d'allò que decideixi aquesta persona la gent podrà, o no, utilitzar aquests arxius; pagant o sense pagar; amb una finalitat comercial o no; etcètera.


En aquest camp podem parlar de diferents llicències, per exemple el Copyright o el Creative Commons. Aquesta darrera és la que he aplicat al meu blog, ja que és una eina sense ànim de lucre, gratuïta, que ens permet decidir sobre què es pot fer amb les nostres idees.  Per exemple, en el meu cas he decidit que el meu blog es pugui utilitzar però en activitats no comercials.



Potser us pregunteu, i si no hi ha cap llicència posada a la fotografia o la pàgina en general? Dit en altres paraules, i si no posa res de Copyright o Creative Commons, per exemple, podem agafar-ho lliurement perquè és responsabilitat del propietari posar-ho? Doncs la resposta és que no, si no trobem res sobre el dret de l'autor, allò que hem de fer és contactar amb l'autor, sinó, no ho podem utilitzar. 

Sempre, tot i tenir dret per utilitzar la font, hem de citar bé la font. Una de les formes per citar-ho és l'"APA style" (American Psychological Association). 

Tot i això, hem de tenir en compte (repeteixo i ressalto) que tot i posar les fonts ben citades, no sempre tenim dret a utilitzar tot el que trobam per la xarxa, ja que en certs casos l'autor no ho permet i és il·legal. Així i tot, un fet a tenir en compte és que es fa una petita excepció en els recursos que s'utilitzin per a finalitats educatives. No es poden utilitzar o copiar els recursos en la seva totalitat, però per exemple es pot utiltizar un % de les obres literàries. Aquest percentatge va variant depenent del tipus de recurs del qual es tracti. Igualment, s'ha d'anar molt ambcompte!

Per evitar tot això, a la xarxa podem trobar repositoris oberts on tot el que hi ha allà es pot utilitzar (citant!) sense cap tipus de restricció. Aquí us deixo un parell d'enllaços de repositoris oberts:


També You Tube, sempre que no sigui un vídeo privat i s'hi hagi ascedit amb un permís exclusiu, també podríem dir que és una mena de repositori obert perquè tots els vídeos que podem trobar-hi passejant per la web no estan restringits.

Personalment em costa bastant tot això de trobar el propietari i citar, però faré un esforç perquè per la professió a la qual ens volem dedicar és imprescindible, ja que si no el nostre camp de recursos serà molt limitat. Pel que fa al meu blog, les citacions crec que no són correctes, excepte les de You Tube, que és suficient amb posar l'enllaç. A partir d'ara ho intentaré fer bé, prego que em disculpeu! Espero que vosaltres també ho feu.

Bona nit i bon cap de setmana!


diumenge, 6 de març del 2016

Bon dia i bon diumenge!

Avui vinc amb un nou model educatiu que, tot i que ja fa 20 anys que funciona, encara romp totalment amb el model educatiu al qual estem acostumats, un projecte molt innovador! Estic parlant de Vittra, un projecte de Suècia. 

Vittra és un projecte desenvolupat per l'Organització Sueca d'Escola Lliure, que opera 30 escoles en tota Suècia amb l'objectiu de garantir que l'aprenentatge pot tenir lloc a totes parts i no només en una aula tancada on els alumnes estan asseguts a una cadira escoltant el professor. 

Ja fa 20 anys que funciona i de moment els resultats són exitosos. Els 8500 alumnes actuals d'aquestes escoles són lliures, autònoms i se senten molt motivats a l'escola, una gran diferència amb el qual estem acostumats a sentir. Sense dubte, un dels nostres objectius com a mestres és que els nens se sentin motivats i tenguin ganes de venir a l'escola, no?

A més, estem parlant d'escola totalment gratuïta, ja que tot i ser gestionades per una empresa privada, són finançades per fons públics. És per això que no poden cobrar matrícula i l'única condició per entrar-hi és que l'alumne i els seus pares estiguin registrats en un municipi suec, per tant s'ha d'admetre els alumnes per ordre d'arribada i sense exàmens d'accés ni prioritats entre alumnes. 

En aquests centres l'aprenentatge es realitza a través de la pròpia experiència i en contacta continu amb la vida quotidiana. La tecnologia, el bilingüisme i la supressió de les aules són tres dels pilars més importants d'aquest model. 

Podria estar escrivint moltes més coses de Vittra, però deixo que vosaltres mateixos investigueu! Us deixo algunes pàgines web que parlen d'aquest nou model educatiu i un vídeo que l'il·lustra. 


Com heu pogut veure, els nens tenen un concepte de l'escola molt diferent del qual es té a les escoles "habituals"; tenen ganes d'anar a l'escola i ganes d'aprendre!

Enllaços

1) http://vittra.se/english/AboutVittra/AboutVittra.aspx: Aquest primer és la pàgina oficial de Vittra i només està disponible en anglès i suec, però segur que amb un petit esforç tots sereu capaços d'entendre les idees principals!

2) http://www.abc.es/familia-educacion/20140130/abci-vittra-escuela-suecia-201311111102.html: Un notícia del diari ABC que fa una síntesi d'aquest projecte. 

3) http://blog.educaixa.com/-/cuando-la-escuela-no-lo-parece-el-modelo-vittra: El blog d'eduCaixa que ens explica una mica la metodologia de Vittra. 

Finalment, m'agradaria aprofitar aquest darrer enllaç per dir-vos que he afegit un nou apartat al blog que conté diferents blogs que em semblen molt interessants pel que fa a la innovació educativa. Dins aquesta petita llista, que aniré completant, hi trobem: 


Espero que comenceu la setmana amb molta força i energia, que així les coses sempre surten millor! Jo demà començo el Curs de monitor de temps lliure i estic molt il·lusionada, ja que pel que m'han dit, s'aprèn molt!

dijous, 3 de març del 2016

El treball cooperatiu es fa més fàcil!

Bon dia!

A la darrera sessió vam començar a treballar el treball cooperatiu. Primer de tot, diversos companys es van encarregar d’explicar algunes eines que ens poden ser útils per poder treballar col·laborativament i llavors ho vam intentar portar a la pràctica. 

Tots els instruments que explicaré a continuació són de google i es troben allà mateix. Els pot utilitzar qualsevol persona que tengui compte de Google / gmail. 

Aplicacions de Google: on hi trobem les eines


Per començar, la Montse i la Lola ens van parlar sobre el Google Drive, una eina d'organització, comunicació i cooperació que probablement ja coneixíem tota la classe però ens van matisar alguns detalls que potser no en teníem ni idea.



Tot i que els Documents de Google poden semblar molt iguals al Microsoft Word, hem de saber distingir entre ells, ja que els de Google tenen moltes més limitacions. Tot i això, també existeixen els complements, que podem descarregar, i que vénen a ser recursos que permeten als Documents de Google assemblar-se una mica més al Microsoft Word.

Ens permet fer carpetes i subcarpetes per organitzar millor els nostres arxius i, a més, les podem compartir amb els nostres amics o companys. Així mateix, quan compartim una carpeta o document podem elegir si aquest té poder d’editar o només visualitzar o fer comentaris i també si pot compartir l’arxiu amb altra gent o no.

Un punt a favor és el cas de la comunicació. Amb el Google Drive podem mantenir un xat directe amb qualsevol persona que estigui en aquell mateix document. Però, com que no sempre tenim l’oportunitat de coincidir amb qui estem treballant, també ens ofereix l’oportunitat de fer comentaris al document (explicitant a quina part ens estem referint) i que l’altre ens contesti i així puguem mantenir una conversa per resoldre qualsevol tipus de dubte.


L’Aroa i la Lourdes van explicar que és Hangouts que segurament era una eina que no coneixíem tant perquè és molt semblant l’Skype, el qual és més popular. És un altre complement del Google, que ens permet enviar missatges, fer trucades i vídeo-trucades.


És gratuït, tret de les telefonades que depenent del país s’ha de pagar i, per exemple, a Espanya s’ha de pagar. Tota la resta és de franc, i a més permet combinar-ho entre mòbil, tauleta i ordinador, per exemple si s’està mantenint una videotelefonada amb l’ordinador, és possible estar enviant missatges amb el mòbil. Un altre tret interessant, sobretot per treballar, és que ens permet gravar la pantalla de l’ordinador a més de gravar-nos a nosaltres mateixos.


Finalment, l’Hug i la Mònica ens van introduir el Google Calendar. Anteriorment jo ja l’havia utilitzat però no en sabia tantes coses.

Primer de tot, no sabia que es podien tenir diversos calendaris, per exemple un més “privat” i l’altre de la feina. A més, els calendaris es poden fer públics o privats, o inclús públics però que només es mostri si estàs ocupat o disponible, fet molt interessant pel treball en grup, no trobeu? A vegades és molt difícil poder quedar tots junts, així, si es tenen compartits els calendaris dels diferents membres, es fa molt més fàcil, i si no ens interessa que els altres sàpiguen què fem en cada moment, només deixam visible si estem ocupats o no.

A més de publicar calendaris, es poden compartir esdeveniments amb altres persones. Els esdeveniments es poden personalitzar molt: notificació o no, repetició o no, a quina hora, quin dia, públic o privat, compartir, color... El Google calendar ens deixa elegir quina zona horària estem utilitzant. Això és molt interessant si has de fer una videoconferència, per exemple, entre persones de països de zones horàries diferents.

Tot i que ara la majoria estem acostumats a la nostra agenda de paper, ens hauríem de replantejar què és més còmode. Ara per ara, es pot utilitzar el mòbil a tot arreu, i amb el Google Calendar el què apuntem al mòbil (ja que els Android tenen ja la opció de tenir el Google Calendar vinculat al calendari del mòbil) ho tindrem a la nostra conta. D’aquesta forma, si un dia et deixes l’agenda a casa no passa res perquè des de qualsevol dispositiu pots accedir-hi.

Segur que amb totes aquestes eines el treball cooperatiu es fa més senzill i còmode! A què espereu a provar-les?
Espero que passeu una bona setmana! 

dimarts, 1 de març del 2016

Nous recursos!

Molt bon dia a tots!

Avui havia de començar el Curs de monitora de temps lliure però, malauradament, m'han informat que el començarem el dilluns següent. Tot i així, m'he despert amb molta energia!

Us vull fer arribar alguns recursos dels quals m'he assabentat aquests dies i que he trobat força interessants. 

Primer de tot el "Google classroom". És una aplicació del Google Chrome per a Android que permet "crear" classes i poder compartir amb elles tot el que sigui necessari. Un detall que crec que convé afegir és que s'ha de descarregar, no s'hi pot accedir sense haver-lo instal·lat prèviament, tot i que això no és un problema. 

Es poden tenir diverses classes; entre alumnes, entre professors, entre professors i alumnes... i només cal entrar-hi a dins per poder afegir i rebre tot tipus d'informació. 

Us deixo aquí un enllaç d'un blog que fa una mena de tutorial per saber com començar a utilitzar aquesta eina:

A més, també he trobat aplicacions, jocs, recursos per utilitzar a l'aula que ens ajudaran a oferir un ensenyament més dinàmic i divertit. He agafat un exemple de lletres i un altre de matemàtiques. 



Tot i que algunes aplicacions encara estan en període de creixement i, per exemple, el Planeta Lletra només està disponible per a Apple crec que és interessant saber de la seva existència i, si es té l'oportunitat, poder utilitzar-ho. 

Ja quasi per acabar, un nou invent! Es tracta d'un invent telepresència robòtica. Primer de tot, us deixo un vídeo perquè us endinseu una mica més en ell:



Com heu vist, aquest robot permet, en certa forma, a nens que no poden estar físicament a l'escola a estar-hi i poder seguir les classes a través de la tecnologia. Per exemple quan un nen està malalt, crec que és un gran avantatge poder assistir igualment a classe. Sobretot en casos de malalties que s'allarguen, per exemple nens que estan hospitalitzats, crec que és un gran pas cap endavant. 

Finalment, us deixo amb un petit vídeo on els mateixos nens expliquen quina seria la seva escola ideal.


Espero que us hagi agradat i que en un futur sigueu capaços de posar en pràctica nous i innovadors recursos en les vostres aules! Jo, almenys, ho intentaré,